SpaceX успешно изведе в орбита първите си два пробни спътника

...
 SpaceX успешно изведе в орбита първите си два пробни спътника
Коментари Харесай

SpaceX изгражда глобална интернет мрежа

 SpaceX сполучливо изведе в орбита първите си два пробни спътника за Starlink, което съставлява плеяда от хиляди информационни спътници на компанията, чиято цел е до 2024 година да обезпечи международен достъп до високоскоростен интернет.

Ракетата Falcon 9 се издигна, през вчерашния ден в 14:17 UTC от площадката за изстрелване на SpaceX, Vandenberg в Калифорния, насочвайки се на юг над Тихия океан, с цел да се реализира съвсем полярна орбита. Първият стадий се отдели от останалата част от ракетата три минути по-късно, само че нетипично за SpaceX, няма да се вършат опити да се възвърне. Причината е, че бустера е остаряла версия „ Block 3 ” и компанията, сега, почиства огромния си ресурс от възобновени бустери, защото се приготвя да показа своята по-усъвършенствана версия за многократна приложимост „ Block 5 ” в идните стартове

Основният товар на ракетата е спътникът PAZ на Hisdesat, съвременен сателит с разграничителна дарба до 25 см, който ще снима повърхност, почти с размера на Италия на всеки 24 часа.

По-голям интерес съставлява другият товар, представляващ два по-малки тестови спътника, наречени Tintin A & B, формиращи авангарда на плеядата на SpaceX от информационни спътници за високоскоростен интернет.


Проектът Starlink бе оголен от SpaceX през януари 2015 година, тъкмо когато Гугъл и Fidelity вложиха Щатски долар 1 милиарда в частната галактическа компания на Мъск. Идеята е, да се пуснат огромен брой, към 12.000, дребни информационни спътника в ниска околоземна орбита. Тези спътници ще работят взаимно в границите на микровълновата радиочестота на електромагнитния набор, с цел да дават интернет с невисок инертност по целия свят.

Ниската околоземна орбита е значима част от проекта за реализиране на бързи и сигурни връзки за данни. Комуникационните спътници Tintin A & B имат висока инертност, тъй като са в геостационарна орбита на 35.800 км над морското ниво, от което разстояние на сигналът със светлинна скорост му лишава най-малко 0.23 секунди, с цел да стигне до Земята и да се върне. Работейки в ниска орбита към Земята, мрежата на Мъск ще понижи това разстояние от 30 до 100 пъти.
Според документите подадени във Федералната Комисия за Комуникации (FCC), SpaceX има за цел да пусне в употреба 4.425 спътника до 2024 година, в орбита на 1.200 км от Земята. След това компанията възнамерява да добави още 7.000 в доста по-ниска орбита от 340 км, с цел да обезпечи инертност, сравнима с тази на оптичните нишки. Поради огромния брой участващи спътници, SpaceX е трябвало да даде уверения на съответните органи, разкриващи детайлности за това, по какъв начин спътниците ще бъдат събрани в края на техния потребен живот, с цел да не се трансфорат в неуправляем галактически отпадък.
SpaceX не е единствената компания, която се стреми към построяването на световна информационна мрежа с ниска периодичност на закъснение. Boeing, Фейсбук, Samsung и OneWeb също развиват сходни проекти за огромен брой спътници в ниска околоземна орба. Въпреки това, с помощта на несравнимата си технология на ракетите за многократна приложимост, компанията на Мъск евентуално е тази с най-хубави благоприятни условия при разгръщането на мрежата си от спътници по на ниска цена и бърз метод.


Днешният старт бележи още една значима стъпка за SpaceX при повторното потребление на ракетите, което би могло в допълнение да понижи разноските за изстрелване. Докато задачата към момента бе в ход, Мъск написа в Twitter, че обтекателя на ракетата, скъпо струваща част оценена на Щатски долар 6 милиона, която защищава потребния товар от аеродинамични сили при издигане и бива изхвърлена, когато ракетата доближи космоса, е съумяла да оцелее при завръщането през атмосферата и е била съвсем уловена от специфична лодка.
Това бе реализирано с помощта на изобретение в обтекателя на товара, което включва дребни мотори и парашути, които да ориентират и насочат скъпото съоръжение към лодката за хващане. За злощастие обтекателя падна на няколкостотин метра от плануваната цел, само че този непълен триумф е положително начало за бъдещи триумфи. Първият стадий се чака да бъде 70% от цената от Щатски долар 60 милиона за ракета Falcon 9, като повторното потребление на обтекателя може да помогне за понижаване на разноските за изстрелване с още 10%.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР